top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraZákladní a Mateřská škola Zhoř

Cyklovýlet - 8. třída

Tak je to tu znovu. Po covidových letech můžeme opět rozjet školní akce a kurzy. Jedním z těch tradičních je cyklistický kurz, tak jsme se tedy rozjeli.

Cílem výletu byl zvolen Štíři důl v blízkosti Krucemburku ve Žďárských vrších. V den "D" 13.6. 2022 jsme po vlastní ose vyrazili. Trasa má 45 km a čeká nás několik zajímavých míst a dozajista také trocha fyzické námahy, protože tréninkové plánované výlety nám zhatilo počasí. Vlastně ani první den výletu nezačal zrovna ukázkovým východem Slunce a přes černé mraky plné vody nebylo Slunce vidět celé dopoledne. Nakonec se ale počasí umoudřilo a nebýt průtrže mračen v Hamrech nad Sázavou, kde nás zdržel neplánovaný výlet barvoslepé skupiny, tak bychom se vysprchovali až na místě ubytování. Tedy v prvorepublikové rekreační vile pana továrníka Prokopa. Úspěšně jsme vše zvládli a dorazili do cíle a zvládli i dlouhé stoupání z Losenice do Vepřové, kde jsme "funěli" spíš jako kanci. Jednoho žáka zde dokonce přepadla, podle jeho slov, bolest játra.

Už po příjezdu bylo vidět, že hlady trpět nebudeme. Dvě večeře a porce pro dřevorubce naznačovaly, že o nás bude opravdu dobře postaráno a když druhý den každý na cestu jako sváču dostal prokrojený bochník chleba s řízkem jak kolo od vozu, bylo jasné, že rozhodně žádné změny v oblasti pasu a postavy do plavek nevyjezdíme.

Druhý den jsme vyrazili na Velké Dářko. Nejtěžším úkolem bylo nasednout znovu na kolo, protože, ač jsme tomu nevěřili, některé svaly se přece jen trochu změnily. Nebyly větší, ani vyrýsovanejší, změnila se vlastně jenom barva, což naštěstí přes oblečení nebylo vidět. Barevná podobnost onoho svalu se stejným svalem paviána byla ovšem neoddiskutovatelná. Výlet za to ale stál. Náročnost byla velmi příznivá a odpočinková, takže jsme si výlet mohli dovolit i o kousek protáhnout.

Třetí den na kurzu je vždy odpočinkový, takže lehký pěší výlet po Krucemburku a potom relax u rybníku Řeka s příjemným posezením u kiosku s názvem Moře. Jméno prý bylo vybráno podle slov K. H. Borovského, který řekl: ,,Rybník řeka je mořem Vysočiny."

Čtvrtý den je opět ve znamení cyklistiky. Vyrazíme směr Nové Ransko, kde se p. učitelce podařilo domluvit návštěvu zdejších sléváren. Cestou zpět se opět zastavujeme na Řece a je tu poslední večer. Ráno je nutné vše zabalit a znovu do sedel. Přestože týden tak rychle utekl, těšíme se domů. Cesta je plánována znovu kolem Velkého Dářka a Pilské přehrady ke Žďáru nad Sázavou a potom již známou cestou přes Hamry, Sázavu a Matějov domů. Cestou potkáváme několik známých soch Michala Olšiaka, poslední v Poděšíně a to už jsme skoro doma. Všichni jsme výlet zvládli a ve zdraví se vrátili domů. Největším vítězem je však paní učitelka Mirka, která na zpáteční cestě vyšlapala všechny kopce a po právu si vysloužila titul seniorský vrchař týdne. Tak zase příště někde na kole.



62 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page